Zelfgemaakte tomaten(groente)saus

Als je een groentetuin hebt is er natuurlijk niets lekkerder dan je eigen groenten te gebruiken. Het nadeel is vaak, met delicate groenten zoals tomaten, dat er opeens een enorme oogst afkomt wat je dan ergens in moet verwerken, of verkopen, of weggeven....

Wat dacht je van een heerlijke tomatensaus voor over de pasta bijvoorbeeld. Deze kun je, net als jam, in gesteriliseerde potten doen en de hitte doet de rest. Je kunt de gevulde potten ook in de vriezer zetten, dan weet je zeker dat het lang goed blijft.

Zet de potten in de afwasmachine of in kokend water en laat desinfecteren. Raak de deksels en de binnenkant van de potten nu niet meer aan en zet de potten, op zijn kop, te drogen op een schone theedoek.

Nodig:
2 uien fijngesnipperd
1 venkelknol, geraspt
1/2 bosje basilicum
3 takjes oregano
4 tenen knoflook
zout en peper of een chilipeper als je van een bite houdt
2 tl korianderpoeder
2 el fijngehakte peterselie
2 kg tomaten
kopje water
1 blik geconcentreerde tomatenpuree, ter versterking
1 el bruine suiker, indien nodig 2 el, even proeven
flinke scheut balsamicoazijn
scheutje olie

Verhit olie in een braadpan en fruit de uien glazig. Pers de knoflook erboven uit en fruit even mee. Voeg nu de geraspte venkel toe en laat meefruiten samen met eventueel gehakte chilipeper. Doe na enkele minuten de overige ingrediënten erbij en de tomaten en breng het geheel aan de kook.

Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal de takjes oregano er later uit.

Doe de saus in een blender en pureer. Je kunt de saus zo laten, maar wil je het nog fijner, druk de saus dan met een pollepel door een zeef.

Doe over in je potten, sluit goed af, zet 3 minuten op zijn kop zodat de pot goed vacuum trekt en afsluit.

Wil je gelijk een volledige groente saus, dan kun je bijvoorbeeld met je boontjes, prei en wortel, of wat je in je tuintje hebt aan lekkere groenten, het volgende doen:
Blancheer in water met zout boontjes 2 minuten samen met stukjes wortel. Voeg dan stukjes prei toe en blancheer nog 1 minuut. Laat de groenten uitlekken en spoel af met ijskoud water zodat het kookproces wordt gestopt. Doe de groenten bij de tomatensaus en laat nog even meewarmen. Schep dan kokend heet in je potjes.
Als je dan een makkelijke dag wilt, neem je rundgehakt, pasta, geraspte kaas en een pot van je zelfgemaakte saus en je zet een heerlijke pasta op tafel, klaar in 15 minuten.

Of je maakt een heerlijke tomaten groentesoep met balletjes of rundvlees.