Dressings, sauzen, pasta`s en salsa`s
Tzatziki
Ontdoe een halve komkommer van de zaadlijsten en rasp fijn. Bestrooi met zout en laat het vocht onttrekken. Laat 10 tot 15 minuten staan.
Maak intussen een dressing van 250 ml dikke Griekse yoghurt of Biogarde stand, vijzel 3 teentjes knoflook met grof zout in een vijzel tot een mousse en roer door de yoghurt, met peper, zout, 1 eetlepel dille, sap van een citroen en wil je wat zoeter doe er dan een scheutje honing door.
Knijp het vocht uit de komkommer en meng door de yoghurt. Laat in de koelkast op smaak komen.
Als je ervan houdt kun je nog verse munt toevoegen of vers gesneden koriander.
*****
Frisse salsa
Fruit 1 fijngesnipperde ui en 2 teentjes geperste knoflook in olie op matig vuur. Laat zacht worden.
Snijd intussen 4 tomaten in vieren en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd de tomaten in fijne blokjes. Haal de uien van het vuur en voeg de koude tomatenblokjes toe. Bestrooi met peper en zout en voeg fijngesneden basilicum toe. Schep om. Voeg nog een scheutje balsamico azijn toe en proef of het goed is.
Rooster 2 el pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze geur afgeven en verkleuren. Bestrooi de salsa hiermee.
Lekker bij vis en kip.
*****
Hummus
Laat een blikje kekererwten uitlekken en meng ze in een keukenmachine tot moes.
Voeg peper, zout, knoflookpoeder, komijnpoeder en paprikapoeder toe. Wil je wat pit, voeg dan nog een paar druppels
tabasco toe of wat chilipoeder.
Meng er fijn gesnipperde 1/2 rode ui door en een fijn gesneden geroosterde paprika uit een
pot. Tot slot 1 flinke el sesam tahin of anders pindakaas, maar dan mis je toch de essentie van de smaak.
Indien nodig nog wat goede olijfolie. Kijk of het smeuig genoeg is.
Lekker op Marokkaans brood. In het Midden-Oosten wordt hummus bijna overal bij geserveerd. Met brood, met (rauwe) groenten om te dippen.
Heb je over, dan kun je het makkelijk in kleine porties voor later gebruik invriezen.
****
Avocado hummus
1 rijpe avocado
1/2 rode ui
snuf komijnpoeder
snuf kruidenzout (Herbamare van A. Vogel)
snuf peper
paprikapoeder om te garneren
klein scheutje olijfolie
Extra: keukenmachine met sikkelmes
Schil de ui en snijd door de helft. Bewaar de andere helft voor later in de koeling.
Doe de ui in de keukenmachine en snijd heel fijn.
Neem een rijpe avocado en snijd door de helft. Wip de pit eruit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Voeg bij de ui samen met alle kruiden en laat een half minuutje op volle toeren draaien in de machine, zodat je een romige puree krijgt.
Doe de hummus over in een leuk schaaltje, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met paprikapoeder.
****
Turkse knoflookyoghurt
Neem 2,5 dl Turkse yoghurt (of anders Griekse of biogarde stand). Meng in een vijzel 1 teentje knoflook, grof zeezout en peperkorrels. Meng door de yoghurt.
Lekker bij rood vlees, kebabs en plakken courgettes en aubergines (ingesmeerd met olie, peper en zout) gegrild op de BBQ.
*****
Vinaigrettedressing
1 dl olijfolie
1 flinke koffielepel mosterd
sap van 1 citroen
1 teen knoflook in plakjes of knoflookpoeder
vinaigrettekruiden of anders slakruiden
1 theelepel honing
****
Sinaasappeldressing
1 sinaasappel
rasp van citroenschil
1 koffielepel mosterd
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel honing
peper uit de molen
****
Knoflookdressing
Heerlijk in een salade met kip en fruit.
1 dl crème fraiche
2 eetlepels mayonaise
1 geperst teentje knoflook
peper uit de molen
snufje kervel, marjolein, kerrie (of koenjit, voor de kleur) en dragon
1 theelepel mosterd naar smaak
****
Salsadressing
Lekker voor in een Mexicaanse bonensalade of een tortilla/wrap.
1 pot salsasaus (pikant)
1 dl biogarde yoghurt
2 theelepels tacokruiden of cajunkruiden
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel zoete chilisaus naar keuze
****
Paprikasalsa
Maak een salsa van de volgende ingrediënten en vermeng alles in een keukenmachine:
1 sjalotje gepeld
1/4 rode paprika
1 eetlepel yoghurt
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel cajunkruiden
Probeer eens op een broodje belegd met sla en plakjes fricandeau, rollade of kalkoenfilet.
****
Kerrie-mayonaisedressing
2 eetlepels mayonaise (of deels mayonaise en yoghurt)
1 theelepel honing
sap van 1 citroen
2 theelepels kerriepoeder
****
Dilledressing
2 eetlepels mayonaise
sap van 1 citroen
1/2 koffielepel mosterd
1 eetlepel gedroogde dille of 2 eetlepels verse
schepje zoetstof of honing
Hier kun je nog fijngesnipperde augurk en bieslook aan toevoegen.
Heerlijk door geraspte komkommersalade of op een broodje met gerookte zalm.
****
Oostenrijkse dressing
2 theelepels karwijzaad (indien meegekookt met het recept, dit ingrediënt weglaten)
1 theelepel djinten
1 theelepel mosterdpoeder of mosterd
4 eetlepels wijnazijn
1 theelepel basterdsuiker
250 ml biogarde yoghurt of sour cream
4 eetlepels mayonaise
1 theelepel kerriepoeder
Maak eens een koolsalade met deze dressing. Een dag van te voren en je weet niet wat je proeft. Dit is ook heerlijk om een koude aardappelsalade mee te maken.
****
Caesar-dressing
2 dl olijfolie
sap van 1 citroen
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel worcestershiresaus
2 theelepels mosterd
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel kervel
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum
1 theelepel salie
1 theelepel koriander
1 eetlepel honing
1 theelepel strooikruiden of kruidenzout
Doe alles in een pot of fles en schud goed door elkaar.
****
Thousand Islands-dressing
2 dl mayonaise
klein blikje tomatenpuree
2 eetlepels groene olijven
2 theelepels paprikapoeder
2 bosuitjes
1 eetlepel peterselie
1 hardgekookt ei
4 augurken
paar druppels tabasco
Meng alles door elkaar in een keukenmachine, tot er een romige dressing ontstaat.
****
Gorgonzola-dressing
- 2 ons Gorgonzola
bekertje (slank)room 1/4 liter
2 eetlepels mayonaise
½ tot 1 dl melk (optioneel)
Neem een staafmixer en pureer het geheel tot een romige dressing. Indien te dik naar je zin, voeg er dan wat melk aan toe.
Lekker in een knapperige salade van peer, dadels en noten.
****
Tandoori-dressing
Vermeng onderstaande ingrediënten in een keukenmachine:
1 dl magere yoghurt
1 eetlepel tandoori-kruiden
1/4 rode paprika
1 sjalotje
1 eetlepel mayonaise
Lekker op een broodje mager vlees (fricandeau of rollade) of in een salade met kip of garnalen.
****
Thaise dressing
3 el vissaus
1 el bruine suiker
1 el ketjap
1 el sesamolie
1 el gembersiroop
sap en rasp van 1 citroen of limoen
1 teentje knoflook geperst
1 rode fijngesneden chilipeper
2 el fijngehakte koriander of 2 theelepels poeder
Meng alles goed door elkaar en laat de smaken het liefst een paar uur intrekken.
Heerlijk op een salade van tauge, geblancheerde peultjes, lente-uitjes, geraspte wortel en gegrilde garnalen of reepjes biefstuk.
Maar ook uitstekend als dip voor sushi met rauwe tonijn of zalm bijvoorbeeld.
****
Balsamicodressing
Goede balsamico is als goede wijn. Bij balsamico is hoe ouder…...hoe beter, maar ook duurder.
Meng 3 el oude balsamico-azijn met 2 el extra vierge goede olijfolie, snuf grof zout en peper.
Lekker bij salades met gemarineerde reepjes biefstuk of ander rood vlees. Ook heerlijk bij salades met blauwe kaas, noten en stukjes fruit of over een salade Caprese.
****
Rachdressing
2 el mayonaise
2 el sour cream
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
flinke snuf zwarte peper
2 tl dille
scheut rode wijnazijn
Meng alle ingrediënten door elkaar.
Heerlijk bij de BBQ of in een salade van radijs, Romeinse sla, croutons en stukjes gebraden kip.
Maak jouw eigen website met JouwWeb