Amuses en lekkere hapjes

Zonnige eisalade

Kook 4 eieren in 6-8 minuten hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze. Haal de eieren door een eiersnijder, draai een kwartslag en haal ze er nogmaals door, dan heb je mooie blokjes. Doe in een kom.

Snijd nu 4 tot 6 zongedroogde tomaten in fijne reepjes. Voeg 2 el geraspte kaas toe, een paar fijngesneden blaadjes basilicum of peterselie, zout, peper en 2 el mayonaise. Meng door elkaar. 

Lekker voor op een toastje of gewoon op je brood.

 

Tonijntartaar

Neem voor 4 amuseglaasjes of leuke kleine schaaltjes, 2 ons rauwe tonijn. Snijd de tonijn in superfijne blokjes.

Maak een dressing van 1 el zoete ketjap, 1 el sesamolie, 2 el citroensap, 1 tl wasabipasta en fijngehakte koriander of peterselie. Meng door de tonijntartaar.

Snijd 1 of 2 bosuitjes in fijne ringen. Neem wat taugé en wat van de bosuitjes en vul de bodem van het amuseglaasje ermee. Verdeel nu 50 gram tonijntartaar per amuseglaasje. Garneer met een blaadje koriander of peterselie. Serveer direct want citroensap gaart de vis als je het te lang laat staan.

*****

Coquilles met spek op een bedje van zeegroenten

Neem per persoon 1 St. Jacobsschelp. Je kunt de schelp zelf als "schaaltje" gebruiken, maar je kunt het ook serveren in een leuk diep schaaltje of een klein bordje. Ik ga nu uit van 4 personen.

Zet de oven op 130 graden.

Neem 1 grillpan en 1 koekenpan. Snijd 1 rode ui in ringen. Was ca. 1 ons lamsoren en laat uitlekken. Neem 1 plak Zeeuws spek per persoon en bak de spek aan in de koekenpan met wat olie of boter. Doe de spek op een bordje en houd warm in de oven. Bak nu de ui heel zachtjes in dezelfde koekenpan tot de ui begint te verkleuren.  Doe over op een bordje en houd warm in de oven. Verhit opnieuw wat olie en roerbak de lamsoren een kleine minuut.

Verhit gelijktijdig de grillpan als je de ui aan het bakken bent.

Bestrijk de St. Jacobsschelp met olie en bestrooi met zout en peper. Grill de coquilles 1 minuut aan de ene kant en enkele seconden aan de andere kant.

Verdeel per schelp, schaaltje of bordje de uien en de lamsoren. Bestrooi met wat grof zeezout en peper. Besprenkel met wat druppeltjes oude balsamico azijn. Leg de coquille erop en vouw het spek eromheen. Garneer met wat groen zoals bieslook, peterselie of tuinkers.

*****

Cheviche (rauwe gemarineerde vis)

Dit is heerlijk fris voor in de zomer. Maak een dressing van het sap en rasp van 1 citroen of limoen, vermengd met het sap van 1 grapefruit, 1 borrelglas jenever, gin of wodka, 1 borrelglas appelazijn, 1 teen geperste knoflook en 1 zeer fijngesneden rode peper. 

Snijd 2 ons rauwe witte vis of St. Jacobsschelpen in ragfijne plakjes. Marineer voor 10 minuten in de dressing.

Snijd zomerwortel en courgette in superfijne blokjes en bosuitjes in fijne ringetjes.

Maak een kruidenolie in de keukenmachine van 1 dl olie, een handje basilicum en dragon. Zeef de olie en vang op in een spuitfles.

Verdeel de fijngesneden gemarineerde vis over een ovaal of langwerpig bord. Drapeer de groenteblokjes erover en eromheen en besprenkel met leuke groene druppels kruidenolie.

Garneer met eventueel nog wat basilicumblaadjes. 

*****

Bleekselderij met eisalade en spekblokjes

Kook 4 eieren hard in ca. 6-8 minuten.

Bak 100 gram spekblokjes uit tot ze een beetje knapperig gaan worden.

Giet de eieren af, laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Snijd de eieren met een eiersnijder eerst in de lengte in plakken en vervolgens nog een keer in de breedte. Zo krijg je mooie gelijke blokjes. Doe over in een schaal. Bestrooi met peper en kerriepoeder. Voeg 2 el mayonaise, 1 el crème fraiche, 1 tl mosterd en 2 el citroensap toe. Meng goed door en voeg dan de spekblokjes toe.

Ontdoe 4-5 stengels bleekselderij van de draden met een schillenmes en was goed. Snijd de stengels in stukken van ca. 8 cm en vul met het eimengsel. Garneer met wat gedroogde dille of verse als je dat hebt.

*****

Rivierkreeftjes cocktail

Neem voor 4 amuseglaasjes of leuke schaaltjes 2 ons rivierkreeftjes.

Maak een dressing van 2 el mayonaise vermengd met 2 tl rode tapenade of rode pesto. Voeg een scheutje worcestershiresaus hieraan toe (1 el) en 2 tl mierikswortel, sap van een 1/4 citroen, peper en zout. Hou je van een beetje pit doe er dan 1/2 tl pikante paprikapoeder bij, anders gewone.

Neem knapperige diverse slasoorten en snijd wat fijner. Beleg de bodem van het amuseglaasje of schaaltje met de sla. Meng de rivierkreeftjes door de dressing en verdeel over de glaasjes of schaaltjes. Garneer met gesnipperde peterselie of bieslook en een partje citroen op het randje van het glas.

*****

Pizzarol

Dit is een leuk borrelhapje.

Neem kant en klaar pizzadeeg en vouw open. Bestrijk met rode pesto of rode tapenade. Beleg vervolgens met salami of parmaham naar smaak en plakken pittige kaas. Verdeel er nog blaadjes basilicum overheen. Rol de pizza nu op, kerf er "voorsnij" inkepingen in en laat op kamertemperatuur een half uurtje rijzen.

Zet de oven op 200 graden en leg de pizzarol op een met bakpapier beklede bakplaat voor ca. 20 minuten .

Snijd de rol in ronde schijven en serveer als hapje bij de borrel.

*****

Gerookte zalm lasagne

Neem een amuseglaasje of in elk geval iets waar je doorheen kunt kijken, dat is het leukst, want we gaan laagjes maken.

Neem ca. 1,5 ons gerookte zalm, voor 4 glaasjes.

Maak eerst een dressing van 1 el creme fraiche of sour cream, 1 el citroensap, 2 tl mierikswortel, peper, zout en 1 tl gedroogde dille.

Maak vervolgens een avocadomousse van het vruchtvlees van 1 avocado, mengen in een keukenmachine met peper, zout, de rest van het citroensap, fijngesnipperde rode peper of neem pikant paprikapoeder en een half teentje knoflook.

Snijd 2 dunne plakken van een courgette. Besprenkel met olie en peper en zout. Verhit een grillpan heel heet en grill de courgetteplakken aan beide zijden tot je grillstrepen ziet.

Laat wat afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes ter grootte van je glaasje.

Nu gaan we laagjes maken.

Begin per glaasje met een stukje zalm, dan wat van de dressing, dan een plakje courgette, een plakje zalm, wat avocadomousse, een plakje zalm en garneer met tuinkers, uienscheuten of waterkers.

*****

Duitse bierbommetjes

20 stuks.

Fruit 1 fijngesnipperde ui in wat olie glazig. Voeg nu 2 ons rundgehakt of 2 tartaartjes toe en bak mee tot het vlees niet meer rood ziet. Neem een zakje gesneden kool en voeg 1,5 tot 2 ons hiervan toe en bak mee. Doe nu alle kruiden erbij, grof gemalen peper en een flinke snuf zout, snuf witte gemalen peper, 1 tl komijnpoeder en 2 tl kummel of karwijzaad. Voeg een scheutje water toe als het wat droog is en laat zachtjes pruttelen tot de kummel wat zachter is geworden. Laat dan afkoelen.

Neem 10 vellen roomboter bladerdeeg en snijd diagonaal door de helft. Schep op elk deel een eetlepel van het mengsel. Kluts 1 ei en bestrijk de randen met een boterkwastje en plak dicht. Maak een leuk versierinkje met een vorkje langs de randen. Zo zitten ze goed dicht en het ziet er leuk uit.

Bestrijk de flapjes met de overgebleven ei en zet in een voorverwarmde oven voor 20 minuten op 220 graden.

*****

Indiase kibbeling

Wijting is een zeer ondergewaardeerde vis, maar als je ze fileert, zijn ze uitstekend te gebruiken voor kibbeling.

Ik ga nu even uit van ca. 500 gram. Zet de vismootjes eerst een half uurtje in het zout, daar worden ze stevig van.

Maak intussen een beslag van 4 el maizena, 2 tenen geperste knoflook, 1 koffielepel paprikapoeder (mild of pikant naar smaak) 1 tl zout, 1 el suiker, 1 el maanzaad, 1 tl komijn en 150 ml rode wijnazijn.

Verhit olie tot 180 graden. Heel de visjes door het beslag en bak voor 2 minuten.

Serveer met een yoghurtsaus van 2 delen yoghurt met 1 deel mayonaise, wat citroensap, peper, zout en (pittige) kerriepoeder. Wil je wat zoeter, voeg dan wat honing toe.

*****