Lemoncurd

De eerste keer dat ik met lemoncurd kennis maakte was eind jaren zestig, begin zeventig, toen wij altijd met de vissportuitwisseling tussen Deal en Vlissingen naar een gezin in Engeland uit logeren gingen. De mannen gingen de zee op en de vrouwen en kinderen bleven thuis, gingen winkelen, naar strand of iets anders leuks doen en dat vond ik de tijd van mijn leven als kind.
Nu is het bij de grotere supermarkten ook zeker verkrijgbaar, maar in die tijd nergens in Nederland voor zover ik wist.

Dit is het recept.

Voor ca. 400 gram.

2 (biologische) citroenen
200 gr suiker
3 grote eidooiers 
100 gr zachte boter

Boen de citroenen goed schoon en rasp alleen het geel van de schil in een schaal. Pers dan de citroenen uit. Meng het sap met de rasp, de suiker en de roomboter in een pan en verwarm alles zachtjes todat de suiker gesmolten is. Niet koken!! Maar rond de 90 graden. Doe het mengsel over in een kleiner schaaltje en zet deze in een grotere pan met water tot tegen de kook aan (au-bain-marie). Schenk nu de eidooiers erdoor klop met een garde goed door. Roer daarna regelmatig totdat de lemoncurd de juiste dikte heeft. Trek hiervoor een lepel door de curd, ga met je vinger langs de lepel en als de curd niet terugloopt, is het goed. Stop het proces door de schaal direct in koud water te zetten.

Schenk de curd in goed schoongemaakte potten met schroefdeksel, zet enkele minuten op zijn kop en zet daarna weer recht. Lemoncurd is ongeveer 3 weken koel houdbaar.

Heerlijk in kwarktaart, op je brood, bij of door ijs.......

Pruimenjam

per kg pruimen heb je nodig:

1 kg geleisuiker of een pakje speciale geleisuiker

per 5 liter pan pruimen om mee te koken heb je nodig:

1 citroen
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
1 el sinaasappelrasp

en sap van 1 sinaasappel

Was de pruimen, halveer en ontpit ze. Weeg ze en pureer ze in een keukenmachine. Pers de citroen uit. Breng in een grote pan 1/8 liter sinaasappelsap met de suiker, de pruimenpuree, het vanillestokje, het kaneelstokje, de sinaasappelrasp en het citroensap aan de kook. Laat het prutje ca. 7 minuten zachtjes koken onder regelmatig roeren.

Controleer de dikte van je jam door een beetje op het aanrecht of een bordje te laten afkoelen. Is het te dik, doe er wat vloeistof bij, is het te dun, voeg er wat extra geleisuiker bij. Verwijder dan het vanillestokje en het kaneelstokje. Draai het vuur uit en vul de gesteriliseerde potjes met de nog hete jam, draai deksel dicht en zet de potten op zijn kop, zo ben je verzekerd ervan dat de potten zich hermetisch afsluiten. Zet ze na enkele minuten weer terug recht. Zet de datum van inmaken op een klein stickertje en plak op de deksels. Maak nu een mooi etiket voor op de pot, neem een leuk lapje en maak vast op het deksel met een elastiekje.

De jam is een jaar houdbaar.

Appel-perenchutney

2 grote uien
Olie
1 eetlepel mosterdzaadjes
4 kruidnagels
8 zwarte peperkorrels
2 appels
2 peren
1 koffielepel geraspte gemberwortel
2 dl witte wijnazijn
Snuf zout
100 gram bruine suiker
Paar handjes rozijnen

Snijd 2 grote uien fijn. Verhit olie in een braadpan en bak de uien tot ze donker kleuren. Voeg 1 eetlepel mosterdzaadjes toe, wat kruidnagelen en grove zwarte peper en bak nog even door. Schil 2 appels en 2 peren en snijd in kleine stukjes. Voeg bij de uien. Schil een gemberwortel en voeg 1 koffielepel fijngehakte gemberwortel toe. Voeg de witte wijnazijn toe, wat zout, 100 gram bruine suiker en een paar handjes rozijnen. Mix het geheel goed door elkaar en laat 45 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.

Doe de chutney in met kokend water uitgekookte potjes met schroefdeksel. Doe er een etiket op met de datum en laat zeker voor een maand of twee staan, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

Gelei van aalbessen

Nodig:
1 kg aalbessen

1 dl water
650 g geleisuiker

Was de aalbessen en ris ze van de takjes. Doe ze in een grote pan met 1 dl water. Breng aan de kook en laat 10 minuten flink borrelen tot alle besjes openknappen en het sap eruit komt. Duw eventueel met een schuimspaan de besjes kapot om alle saua eruit te krijgen. Pers alles nu door een zeef. Doe het sap terug in de pan, voeg de geleisuiker toe en breng al roerend opnieuw aan de kook. Laat 3 minuten flink borrelen. Schep eventueel schuim met een schuimspaan van de gelei. Giet de nog vloeibare gelei met een trechter in brandschone jampotjes. Vul de potjes tot bovenaan en draai de deksel erop. Laat de potjes 5 minuten omgekeerd staan en zet ze dan weer rechtop. Laat verder afkoelen en plak er etiketten op.

Lekker bij een amuse met paté, bij een gerecht met wild, orgaanvlees of gewoon op je beschuitje.

Uiteraard kun je dit met allerlei soorten fruit maken.

Aardbeiencompote

Maak een pond aardbeien schoon en kook ze in 2 dl sinaasappelsap met 2 el suiker en een stukje steranijs. Je kunt eventueel wat Grand Marnier toevoegen naar smaak.

Als je een wat dikkere compote wilt, kun je geleisuiker gebruiken. Laat voor de gewenste dikte een lepel compote afkoelen op je aanrechtblad. Voeg dan zonodig extra geleisuiker toe en laat doorkoken.

Lekker bij ijs, maar ook bij rood vlees, kip of eend.

Zelf appelmoes maken

Het schillen van de appels kan aardig wat werk zijn, maar tegen een redelijke prijs zijn daar schilapparaatjes voor te koop. Dat gaat echt een stuk sneller. Het geeft wel een bende, dus het is raadzaam dit buiten op een tafel te doen. Zelf heb ik appelbomen in mijn tuin, dus in één klap komen daar kilo's appels vanaf voor enkele weken. Dan maak ik appelmoes in grote hoeveelheden, doe ze in potten en daar eet ik maanden van, maar het is ook leuk om weg te geven of te verkopen.

Steriliseer allereerst je potten in een hete afwasmachine of in een schone afwasbak gevuld met kokend water en droog goed na, met name de deksels, met een hele schone theedoek. Zet ze op de theedoek op zijn kop tot gebruik. Doe je dit niet goed, dan schimmelt je appelmoes binnen no-tme weg. Appelmoes is heel erg gevoelig, want hoe schoon en precies je ook bent, er zullen er altijd potjes tussen zitten die toch gaan schimmelen.

Dit heb je nodig:
Stevige zure appels, zoals goudreinetten, weeg eerst hoeveel je geschild gaat koken!
100-150 gr suiker per kg appels, naar smaak
Kaneelstokje, heb je 5 kg doe er dan 2 of 3
Evt nog wat kaneelpoeder naar smaak
Sap van 2 citroenen per soeppan appels

Vul een pan halfvol met water en pers de citroen erin uit. Schil de appels, ontdoe van de klokhuizen en leg ze in het citroenwater. Dit is tegen het bruin worden.

Giet dan het citroenwater af, vergeet ze niet te wegen en kook de appels met het nog aanhangend water in ca. 20-30 minuten gaar. Tijd kan afhankelijk zijn van de hoeveelheid. Vul de pan met de appels en neem 100-150 gr suiker per kilo fruit, als je van minder zoet houdt, doe je minder suiker. De kaneel is een kwestie van smaak en poeder kun je ook toevoegen voordat je de appelmoes in potten gaat doen. 
Pas op dat het vuur niet te hoog staat tijdens het koken, anders branden de appels aan. Blijf roeren. Je kunt hele fijne appelmoes maken door de appelmoes door een zeef te persen of te pureren met een staafmixer, maar je kunt ze ook wat grover laten of stukjes erin laten, dan heb je compote. Als de appels niet helemaal gaar zijn, dan uiteraard 5-10 minuutjes langer koken.

Doe nu de hete appelmoes met een schone pollepel over in de potten. Draai stevig dicht en zet ze op zijn kop weg. Dit om de pot vacuüm te trekken, dan blijft de appelmoes langer houdbaar. Laat een half uurtje afkoelen en zet ze dan weer recht. Maak leuke etiketten en vergeet geen inmaakdatum erop te zetten. Ik kan niet zeggen hoeveel potten je uit een pan appelmoes haalt, dat hangt van de grootte van je potten af en de hoeveelheid die je hebt gekookt.

Tip: Je kunt ook een variant op appelmoes maken door er een potje abrikozenjam of pruimenjam doorheen te mengen (per pan) of een scheutje calvados of zoete bruine rum mee te laten koken.