Zarzuela (origineel Spaans visgerecht)

Nodig voor 4 personen:

200 gram koolvisfilet
100 gram garnalen (naar keuze)
1 kant en klaar schoongemaakte inktvis (bij viswinkel verkrijgbaar, meestal diepvries)
peper en zout
5 tenen knoflook geperst
2 vleestomaten of een blik pomodori
1 grote ui
olie om te bakken
1 theelepel basilicum
2 laurierblaadjes
1 eetlepel milde paprikapoeder
1 theelepel rozemarijn of een paar takjes
blikje tomatenpuree
1 glas halfzoete witte wijn
visbouillonblokje
paar takjes peterselie gesnipperd
rijst voor 2 personen

Zet de rijst op met evenveel water (dus 1 kop rijst koken in 1 kop water), breng aan de kook, roer van de bodem los en zet het vuur uit. Laat ca. 15 minuten nagaren in de pan in een handdoek gewikkeld.

Snijd de koolvisfilet in kleine blokjes en de inktvis in reepjes en bestrooi met peper en zout.
Verhit de olie in een diepe braadpan of hapjespan en bak de vis om en om.
Pel en snijd intussen de ui en de tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan de vis. Laat alles eerst weer op temperatuur komen.
Voeg dan de witte wijn toe en laat aan de kook komen.
Pers de 5 tenen knoflook en voeg alle kruiden toe. Laat het geheel even door sudderen.
Voeg tot slot de tomatenpuree toe, wat water en een visbouillonblokje. Laat 5 minuutjes zachtjes door pruttelen en voeg als laatste de garnalen toe. Laat ze warm worden en zet dan het vuur uit, anders worden de garnalen taai.

Doe de peterselie door de rijst en verdeel over twee diepe borden. Serveer de zarzuela bij de rijst.