Sangria

Wat is er nu heerlijker dan een heerlijke zomerse dag, een gezellige BBQ met vrienden of familie en een enorme kan koele sangria. Dit recept heb ik van een oude buurman die jarenlang op vakantie ging naar Spanje.

Nodig voor 2 liter:
1 fles sangria (slijter), ca. 1,5 liter
een fles rode wijn vermengd met een halve liter rode vruchtensap en een halve liter cassis
1 dl Cointreau
3 dl Wodka of jenever
1 banaan in plakjes
2 Granny Smith in blokjes
4 sinaasappelen, geschild en de partjes ertussen uit gesneden, pers het resterende sap uit in de sangria
2 ons aardbeien, gehalveerd
2 kiwi's, in halve maantjes gesneden
2 perziken of nectarines in partjes

Meng de Sangria met het fruit en alle overige vloeistoffen. Zet in de koeling tot gebruik.

Rabarbercocktail

Dit is bedacht door een 15-jarige jongen uit Engeland. Hij gebruikte echter een kruidenlikeur die ik in Nederland niet kon vinden. Vandaar dat ik mijn eigen draai eraan heb gegeven.

Lijkt me heerlijk in de zomer als aperatiefje voor de BBQ bijvoorbeeld. Ik denk dat je gasten aangenaam verrast zullen zijn.

Kook 1 kg rabarber met veel suiker in water met een kaneelstokje, steranijs en een stukje gemberwortel gaar in ongeveer 5 minuten. Giet de rabarber af maar vang het sap op. Vries de rabarber in, als je het niet direct nodig hebt dan ben je op een later tijdstip een keer makkelijk met het eten.

Doe het sap over in een kan en zet in de koeling.
Zorg dat je ijsklontjes in de vriezer hebt.

Als je een cocktailshaker hebt, is dat natuurlijk super handig in dit geval, anders kun je misschien ook een stevige pot met schroefdeksel gebruiken om te schudden. Gebruik dan wel een theezeef om het sap uit te schenken.

Doe 1 dl rabarbersap in de shaker, samen een flinke hand ijsklontjes, 2 borrelglazen wodka, een borrelglas slagroom, vanillesuiker en een borrelglas melk. Schud heel goed en schenk de cocktail in mooie glazen.

Lemoncello (75 cl)

Rasp 2 citroenen en pers 3 citroenen erbij uit.
Laat 1 kop water met 1 kop suiker inkoken tot een stroop.
Meng een halve liter wodka met het citroensap en de suikerstroop.
Schenk het dan in een afsluitbare fles of schenkkan en leg in de vriezer. Limoncello moet je ijskoud drinken.

Je kunt het gebruiken over fris sorbetijs bijvoorbeeld. Of als een aperitief na ontvangst van je gasten, eventueel vermengd met bubbels.

Advocaat

Advocaat kun je makkelijk zelf maken. Officieel wordt brandewijn gebruikt in het recept. Maar als je die vervangt door cognac, dan krijgt de advocaat een veel fijnere smaak. Dus heb je kippen rondlopen en best veel eieren, dan is dit natuurlijk super lekker om te maken en te bewaren.

Nodig:
4 - 5 grote eidooiers, op kamer temperatuur
½ tl vanille extract, het merg van een vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
250 gr fijne tafelsuiker
250 ml cognac of brandewijn

Klop de eieren met de suiker en de vanille tot het mengsel dik en schuimig is. Doe dit in een sabayonpan of een mixerschaal zodat je die straks voor het au-bain-marie gedeelte in een pan met zachtjes kokend water kunt zetten.
Met de mixer op de laagste stand voeg je de cognac, of brandewijn, beetje bij beetje toe.
Zet nu de schaal voorzichtig in een pan met zachtjes borrelend water. Verwarm de advocaat terwijl je zachtjes blijft kloppen tot de eieren gaar zijn.
Dan overdoen in een fles, voorzie van datum en etiket en laat afkoelen.

Lekker om uit je glas te lepelen met een dikke toef slagroom, maar uiteraard ook lekker over ijs, met stukjes chocolade.

Rabarberlikeur

Dit recept heb ik niet van mezelf maar ik heb het ooit eens in een tijdschrift gezien.

Helaas heb ik nog geen rabarberplant in mijn tuin, maar die gaat er zeker komen en dan wil ik deze likeur gaan maken. Ik kan je dus nog niet vertellen of het lekker is.

Je hebt wel tijd en geduld nodig. De voorbereiding is zo gepiept, maar de wachttijd vergt geduld.

Nodig voor 6-8 personen:
500 gram rabarber
200 gram suiker
1 fles wodka (70 cl, met minimaal 40% alcohol)

Was de rabarber en snijd ze in hele dunne plakjes, gebruik hiervoor een mandoline of een heel scherp mes. Meng de suiker goed met de rabarber in een schone, afsluitbare bak of pot. Schenk de wodka erover en meng goed. Laat het mengsel op een koele donkere plek 3-4 weken trekken. Schud de bak of pot dagelijks.

Filter na 3-4 weken het mengsel in een schone kaasdoek of theedoek. Pureer het achtergebleven rabarbermengsel in een keukenmachine en wrijf zoveel mogelijk vocht uit de pulp door een bolzeef en voeg bij het gefilterde suiker-wodka mengsel. Zo krijg je een ondoorzichtig knalroze mengsel. De rest van de pulp gooi je weg.

Giet nu de vloeistof in schone flessen, sluit goed af en zet 3-6 maanden weg, zodat de smaak en structuur zich tot een heerlijke likeur kan ontwikkelen. Drink het ijskoud.

Oma's vruchten op brandenwijn

Dit recept heb ik van oma van mijn schoonvader’s kant uit de jaren tachtig/negentig.
Pas op met een glaasje van dit lekkers.....je zult gauw dronken zijn, zeker als je van de vruchtjes snoept...maar zoooo lekker!!!

Hiervoor kun je het beste bramen, frambozen, zwarte bessen of ontpitte kersen gebruiken. Aardbeien worden slap en aalbessen vind ik persoonlijk minder geschikt.

Neem grote potten of flessen met een brede hals en een schroefdop.

Het is heel simpel.

Neem steriele potten. Vul per pot of fles, de helft met fruit. Voeg dan 1/3 deel van de pot of fles met de rietsuiker. Vul de rest aan met inmaak brandewijn tot de pot vol is. Laat dit minimaal 2 maanden in een donkere kast staan onder af en toe keren, zodat de suiker oplost. Zet op het etiket wat het is met de datum van inmaken.

Dit is echt smullen. Zowel om zo uit een glaasje te lepelen of als saus over ijs bijvoorbeeld.

Rumtopf

Het beste hiervoor is een keramieke kruik of een kan met een deksel, maar een paar flinke potten met schroefdeksel kan ook.

Nodig:
4 fris zure appels (Granny Smith)
4 nog harde peren
tros witte ontpitte druiven
4 koppen witte sultana's
1 fles zoete bruine rum
kaneelstokjes
2 koppen rietsuiker

Schil de appels en de peren, ontdoe van de klokhuizen en snijd in blokjes. Snijd de druiven door de helft. Doe alles over in een grote pan en voeg rum en rietsuiker toe. Verdeel nu alles over afsluitbare grote potten/kannen en voeg in elke pot een kaneelstokje toe.

Label alles weer met inhoud en datum en laat dit ook 2 maanden op een donkere plaats staan.

Heerlijk over pannenkoeken met ijs, als saus over een sorbet of gewoon lekker zo uit een glaasje lepelen.