Smoothies
Smoothie van banaan, munt, kokosmelk en avocado voor 4 personen:
5 ml kokosmelk, 1 avocado, 1 banaan, 6 blaadjes munt. Blender dit tot smoothie.
****
Maak zelf ijsthee:
Verhit 1 liter water in een waterkoker en zet thee van 2 zakjes rooibosthee. Laat goed trekken.
Snijd intussen 1 rode appel in partjes, met schil, 1 sinaasappel in parten, met schil, 1 flinke scheut gembersiroop, 1 stukje gemberwortel in partjes, 2 el honing, 1 kaneelstokje. Schenk de kokende thee op het fruit en de kruiden in een pan of karaf.
Laat afkoelen. Zet in de koeling, het liefst voor 1 nacht, zodat de smaken in elkaar kunnen trekken. Dit is veel lekkerder dan gekochte ijsthee en zo gezond!
Dit is ca. 1,5 liter.
Wil je meer maken, doe het dan in een grote soeppan en verdeel over verschillende flessen (bewaar bijv. limonade flessen om het erin te doen).
****
Rode smoothie:
Meng in een keukenmachine of blender 1 banaan, 250 gr (bevroren) frambozen, 3 el havervlokken, 1 el chiazaad, 2,5 dl sinaasappelsap.
****
Gele smoothie:
Meng in een keukenmachine 1 mango, 1 banaan, 1 dl yoghurt/soya- of kokosmelk, 1 el pindakaas, 3 el havervlokken, 2,5 dl sinaasappelsap.
****
Groene smoothie:
Meng in een keukenmachine 2 handjes boerenkool of spinazie, met een handje ijsblokjes, 1 banaan, sap van een halve limoen of citroen en 1 kop kokosmelk.
****
Watermeloenlimonade:
Hiervoor heb je een sapcentrifuge nodig! Snijd de meloen in parten en snij de parten uit de schil. Druk de meloenparten door de sapcentrifuge en je hebt een overheerlijke limonade. Vind je het te zoet, leng het dan aan met water. Zet heerlijk koud en serveer met ijsblokjes.
****
Zomerse limonade, 1 kan:
Vul de kan tot de helft met ijsblokjes. Voeg in schijfjes gesneden gemberwortel toe, sap van 1 limoen en de schil. Vul de kan aan met granaatappelsap en wat zoetstof of honing naar smaak. Zet in de koeling tot gebruik.
****
Water met een smaakje:
Je kunt natuurlijk altijd water of bruisend water op smaak brengen met in plakken gesneden citrusfruit, zoals grapefruit, sinaasappel, citroen en eventueel wat muntblaadjes of basilicum naar smaak. Laat goed koud worden.
****
Maak 1 kan koud (bruisend) water op smaak met 1 schoongeboende sinaasappel in plakken gesneden. Voeg 3 cm geschilde en in plakjes gesneden gemberwortel toe en 2 kaneelstokjes. Laat een nacht staan.
****
Amandelsmoothie voor 2 personen:
Vul een blender met 250 ml naturel amandelmelk, 2 dadels zonder pit, 1 banaan, snuf kaneel en 1 el ahornsiroop. Meng tot een romige smoothie.
****
Groentesmoothie van avocado voor 4 personen:
Pureer 1 rijpe avocado in een blender met 1 blikje kokosmelk, handje spinazie, 100 gram komkommer, snuf kerrie, snuf korianderpoeder, zout, peper en wat citroensap naar smaak. Wil je het liever wat zoeter dan kun je de kruiden vervangen voor banaan.
****
Ananaswater, 1 kan:
Neem een liter kokoswater en vul het water met stukjes ananas. Laat de smaken goed in elkaar trekken in de koeling. Het beste is een dag van te voren maken.
****
Neem 1/4 meloen en ontdoe van de schil en de pitten. Snijd in stukken. Schil een Granny Smith appel, ontdoe van het klokhuis en snijd in dunne schijven. Boen 1 limoen schoon en snijd met schil in plakken. Neem 2 takjes basilicum. Doe alles in een kan en schenk er water op. Laat 1 nacht in de koeling staan. Is het te zuur van smaak, kun je altijd nog wat honing toevoegen naar keuze.
****
Komkommersoepje, 2 personen:
Schil 1 komkommer en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd in stukken en voeg samen met een romige avocado in een blender. Voeg citroensap toe, 1 el gedroogde dille, 1/2 liter Griekse yoghurt, 1-2 el mierikswortel uit een potje, peper en zout en meng tot een romig soepje. Snipper een rode ui heel fijn en voeg toe. Lekker voor tussendoor. Serveer lekker koud.
****
Pittig gekruide tomatensap, 2 personen:
Neem een blik kant en klare tomatenblokjes en doe over in een blender. Snijd een handje selderijblaadjes fijn en voeg toe. Doe er 1 el tomatenpuree bij en 1 tl groentebouillonpoeder met tuinkruiden of een paar scheutjes Maggie. Snijd een rode ui of 2 sjalotten heel fijn en voeg toe. Laat nu de blender draaien tot je een romige sap krijgt. Voeg nu een scheut worcestershiresaus toe en tot slot pittige tabasco, maar proef wel eventjes tussendoor. Serveer super koud.
Maak jouw eigen website met JouwWeb