marinades en rubs

*****

Een heerlijke rub

Vijzel venkelzaad en zwarte peperkorrels fijn. Voeg 1 fijngesneden chilipeper toe, 1 geperste teen knoflook, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl kaneel, 1 tl tijm, 1 tl oregano, 1 tl paprikapoeder, 1 el olie en 1 el rode wijnazijn. Meng nog eens goed door in de vijzel. 

Kerf je vlees en wrijf de rub erin. Je kunt ook je vlees opensnijden, aan de binnenkant marineren, oprollen en aan de buitenkant marineren. Wat je lekker vindt.

*****

Zomaar een marinade

Meng 1 koffielepel komijnpoeder, 1 koffielepel hot currypoeder, zout en sap van 1 limoen. Bestrijk je vlees hiermee en laat een paar uur intrekken. Heerlijk als marinade voor varkenshaas of varkensfilet.

Teriyaki-marinade

Scheut sake
2 el sojasaus 
2 el mirin (rijstwijn)
1 el bruine suiker
1 koffielepel geraspte gemberwortel 
1 el sesamolie

Heerlijk voor kip of biefstuk.
Kip heeft maar 15 minuten nodig. Biefstuk liefst een nachtje.

****

Pittig zoete ketjapmarinade

1 dl zoete ketjap
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels hete kerriepoeder
1 teentje knoflook geperst of 1 theelepel knoflookpoeder

Heerlijk voor speklapjes, varkensvlees, kip of kalkoen.

****

Zoete ketjapmarinade met Zeeuwse stroop

1 dl ketjap
2 eetlepel Zeeuwse stroop
Eventueel 1 theelepel Chinees 5-kruidenpoeder naar keuze

Marineer hier vlees in zoals kip, biefstuk, varkensvlees, eendenborst maar het is ook heerlijk bij grote roze garnalen of witte vis met roerbakgroenten, mie of rijst naar keuze.

****

Zoete rozemarijnmarinade

Deze marinade kun je van de voren maken en enige tijd in de koelkast laten staan. Zo trekken de smaken van de kruiden goed in elkaar. Als je niet van de rozemarijnnaaldjes houdt, kun je de marinade na enige tijd zeven en dan pas gebruiken om je vlees te marineren.

1 theelepel gedroogde rozemarijn of 3 takjes verse
1 theelepel oregano gedroogd
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
1 theelepel koriander of 1 eetlepel verse
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel zoete sojasaus (ABC Kecap, bij Toko)
1 uitgeperste citroen

Marineer plakjes rosbief hierin. Beleg een broodje met knapperige sla en leg de gemarineerde rosbief erop. Bestrooi met peper. Om je vingers bij af te likken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb