Griekse souvlaki, tzatziki, gekruide rijst en boerensalade
Voor 4 personen:
Als je echt Grieks, maar toch eenvoudig uit wil pakken, dan moet je dit ECHT eens maken. Het is niet zoveel werk als het lijkt, want je bereidt het één als het andere pruttelt, dus qua tijd valt het echt mee.
Marineer 1 pond in stukken gesneden kippendijfilets met het sap van 1 citroen en 1 eetlepel gedroogde oregano, zout en peper. Zet even apart. De citroen en de oregano geven de souvlaki zijn uitgesproken smaak. In plaats van kip kun je ook varkenshaas nemen.
Maak de rijst. Snijd 1 grote ui en 2 tenen knoflook fijn. Verhit olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg 2 koppen rijst toe en bak even mee. Voeg een blik tomatenstukjes toe, vul het blik met water en doe er zoveel bij dat de rijst net een vingerkootje onder staat. Verkruimel een kippenbouillonblokje erdoor, peper en gedroogde oregano. Roer los en laat heel zachtjes pruttelen onder regelmatig roeren, zodat de rijst het vocht opneemt. Naar smaak kun je ook wat stukjes courgette of wat boontjes toevoegen, wat je lekker vindt. Is het vocht opgenomen, zet de pan met een handdoek eromheen even op tafel om het warm te houden.
Rasp intussen 1 komkommer in een grote zeef of vergiet en strooi er ruim zout overheen. Laat even staan.
Meng vervolgens 500 gr Griekse yoghurt met 2 tenen geperste knoflook, peper, zout en sap van een citroen. Je kunt wat munt naar smaak toevoegen. Knijp nu al het vocht uit de geraspte komkommer en meng door de yoghurt. Zet koel.
Je kunt nu nog kiezen om er een Griekse boerensalade bij te doen, van tomaat, rode ui, komkommer, olijven en feta. Maak een dressing van citroensap, olijfolie, peper, zout en oregano en meng door elkaar.
Rijg de kip op spiesen en grill in een grillpan tot ze bruin en gaar zijn. Dit duurt maar enkele minuten.
Serveer de spiesen met de rijst, een lekkere klodder tzatziki en doe de salade in leuke kleine schaaltjes voor erbij.
Maak jouw eigen website met JouwWeb