Gegratineerde St. Jacobsschelpen op twee manieren

Koop 8 St. Jacobsschelpen in de schelp. Maak ze open door met een scherp mesje tussen de schelphelften de spier door te snijden. Dan kun je de schelpen van elkaar af wrikken. Haal het vlees los van de schelp met hetzelfde mesje. Je kunt het oranje gedeelte (het kuit) in tact laten, maar je kunt het ook losmaken van het witte vlees**.

De rest van de slijmerige zaken verwijderen en vervolgens het vlees en de schelp goed afwassen. Leg dan het vlees terug in de schelp en dep alles goed droog.

**Het kuit nooit weggooien! Dat is zonde. Vries het eventueel in voor later. Je kunt het gebruiken om een heerlijke vissaus van te maken: Fruit een uitje in olie, voeg 8 kuitjes toe en bak mee. Blus af met een scheutje cognac en flambeer. Pas op met je afzuigkap. Voeg peper en zout toe, 1 el tomatenpuree en een scheutje room. Pureer de saus met een staafmixer. Of gebruik het op deze manier als basis voor een vissoep.

Maak een kruidenboter van:
½ bosje koriander of peterselie, fijngesneden
1 teentje knoflook geperst
Citroen of limoen rasp en sap
1 lombok zeer fijn gesneden
Zout
75 gram zachte roomboter

En/Of

Mix in de keukenmachine een handje hazelnoten
sap van ½ citroen 
1 rode ui 
flinke hand peterselie
grof peper en zout
75 gr zachte roomboter

Geraspte Parmezaanse of oude kaas om mee te garneren.

Leg St. Jacobsschelpen in hun schelp en doe een lepel kruidenboter erop. Grill voor 5-6 minuten.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb