BBQ-ideetjes
Uiteraard zijn deze gerechtjes ook uitermate geschikt als lunch of hoofdgerecht, in de pan of in de oven. Wat jij lekker vindt.
*****
Gekruide en gepaneerde vis op de BBQ
Neem 4 ons koolvisfilet of kabeljauwfilet. Snijd in hapklare brokken en marineer eerst in zout. Zo verstevigt de vis en valt het minder snel uit elkaar op de BBQ.
Maak nu 3 diepe borden klaar. 1 met bloem, 1 met geklutst ei en 1 met paneermeel, gekruid met peper, viskruiden en eventueel zout indien nodig.
Haal de vismoten door de bloem, dan door het ei en tot slot het gekruide paneermeel. Leg op een bord en herhaal de procedure met alle stukken vis.
Pak nu spiesen en rijg de vismoten erop. Voordat je ze op de BBQ legt, besprenkel ze nog even met olie.
*****
Tandoori kabeljauw of stevige witvis
Neem een moot stevige witvis (kabeljauw, zeeduivel, zeewolf, botervis) en snijd in blokken van 3 x 3 cm. Bestrooi met zout en laat een kwartiertje staan, hier wordt de vis steviger van.
Maak intussen een marinade van 2 el yoghurt, 1 el tandoorikruiden, 3 el olie. Voeg na een kwartier de zoute vis toe en roer door de marinade. Laat nog eens een kwartier staan.
Meng 2 el yoghurt met 1 el mayonaise, gekruid met koriander, komijn, peper, zout en citroensap van een kwart citroen. Lekker voor erbij of door een groene salade of komkommer met augurk.
Rijg de blokken vis op spiesen en grill enkele minuten aan elke kant op de BBQ. Voorzichtig want vis valt snel uit elkaar.
*****
Kip of varkensfilet met een jasje
Neem 1 enkele kipfilet of een vakensfileetje per persoon, bedek boven en onder met huishoudfolie en sla met een deegroller of steelpannetje de fileetjes plat tot schnitzels. Als ze te breed worden kun je ze uiteraard door de helft snijden.
Meng in een diep bord 3 el mosterd, een snuf peper en zout, 2 fijn geraspte teentjes knoflook en 1 ei en meng door elkaar. Is het te dik, voeg dan wat melk toe en kluts goed door elkaar. Pas op dat het niet te vloeibaar wordt. Het moet een beetjes beslag achtig zijn.
Maak in een 2e bord cornflakes fijn en voeg paprikapoeder daaraan toe.
Haal de schnitzels door de mosterdsaus en dan door de gekruide cornflakes. Leg op de BBQ en besprenkel met olie.
*****
Maisburgers
Meng in een keukenmachine 1 rode ui, 2 tenen knoflook, een bosje peterselie en 60 gram feta fijn. Voeg dan 1 blik van 400 gr kekererwten toe en een klein blikje van 150 gram mais en maal nog heel even. Het moet grof blijven.
Snijd 1 rode peper heel fijn (dat gaat niet in de keukenmachine) en meng met een spatel door het mengsel. Voeg nu 1 ei toe, 40 gram volkoren bloem, 1 tl korianderpoeder en een snuf zout. Meng tot een stevige massa. Maak er burgers van en laat voor gebruik opstijven in de koelkast.
Besprenkel met olie en bak ze voorzichtig op zilverfolie op de BBQ.
Lekker met een dot tzaziki. (zie sauzen)
*****
Groentespiesen met haloumi
Snijd 1 rode paprika in vierkante stukjes van 2 bij 2 cm.
Zo ook 1 grote ui, 1 courgette, 1 aubergine en haloumikaas (Indiase winkel, deze kaas blijft stevig tijdens het verhitten)
Marineer de groenten en kaasblokjes in een grote schaal in ruime scheut olijfolie, 1 koffielepel groentebouillonpoeder, 2 tl hot currypoeder en laat tenminste een uur staan.
Maak dan spiesen met verschillende stukjes groenten en de kaas
*****
Gemarineerde coquilles
Reken per stokje 3 coquilles en rijg ze plat liggend op het stokje.
Marineer in 1 dl olijfolie, sap en rasp van 1 limoen of citroen, 2 serehstengels (citroengras) gekneusd en in stukken gesneden, 1 stuk gemberwortel in plakjes, 1 teen knoflook in plakjes, 1 flinke el vloeibare honing.
Laat maximaal 15 minuten marineren anders gaart de citroensap de vis.
Rijg ze met 3 stuks op een stokje en grill ze 1-2 minuten aan elke kant. Serveer met wat zoete ketjap of zoete chilisaus of maak een Thaise dressing om erover te druppelen.
Gegrilde karbonades
Maak een rub van zachte roomboter, fijngesneden verse salie of anders gedroogde, peper, zout en fijngesnipperde sjalot.
Kerf de karbonades in met een scherp mes en wrijf de boter in de karbonades.
Grill de karbonades op de BBQ tot ze roze zijn vanbinnen.
*****
Een waanzinnige biefburger
Deze luistert wel nauw qua ingrediënten, anders valt het snel uit elkaar op de BBQ. De burger moet goed stevig zijn.
Meng 500 gr super mager gehakt (rund of tartaar, hoe vetter hoe moeilijker bakken) met 1 heel fijn gesnipperd uitje, peper, zout, fijngehakte peterselie, 1 el mosterd, 1 el rode tapenade en 1 eidooier. Is het te vochtig, meng met paneermeel tot ze stevig aanvoelen. Druk ze plat tot burgers.
Bak ze op de BBQ op aluminiumfolie of iets van dien aard, als het kan niet te hard. Ze moeten binnenin ook gaar worden.
Neem een kadetje of burgerbroodje en snijd door de helft. Leg deze met de doorgesneden kant op de bbq zodat ze lekker knapperig worden.
Besmeer met mayo, leg slablad erop, tomaat, augurk, burger erop, eventueel gesnipperde ui en currysaus.
*****
Maak jouw eigen website met JouwWeb