
Iers sodabread
Sodabread is brood dat zo gebakken is, het hoeft namelijk niet te rijzen. Toch is het luchtig. Dit komt door het zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout kopen in goed gesorteerde supermarkten of natuurvoedingwinkels. Soms ook bij de drogist.
Verwarm de oven op 220 graden.
Maak een deeg van:
225 gr bloem
225 gr tarwemeel
1 koffielepel zout
1 koffielepel suiker
1 koffielepel zuiveringszout (baking soda, bicarbonate)
3 dl yoghurt met 1 dl melk (of neem karnemelk)
(de verhouding yoghurt/melk mag ook 50/50 zijn of meer melk dan yoghurt, wat je wilt)
Spatel alles door elkaar, bestrooi je handen met bloem en maak een deegbol.
Bestrooi de bodem van een ovenvaste pan met bloem en leg het deeg erin (dit voorkomt vastplakken).
Zet het brood met deksel op de pan voor 25-35 minuten in de oven. Hangt af van de warmte van de oven.
Haal het brood uit de pan en klop op de bodem. Het moet hol klinken, dan is het brood goed. Klop de overtollige bloem eraf.
Laat het brood eerst afkoelen voordat je het aansnijdt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb