
ZEEUWSE KRUKELS
Krukels zijn (eigenlijk net als mossels) te koop of te rapen als de "R" in de maand zit. Al gaat dat tegenwoordig niet meer echt op.
4 personen:
4-5 ons (alikruiken) krukels
1 grote ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
Bosje groene kruiden: kervel, dille, peterselie, bieslook, tijm, laurier, basilicum, wat je aan groene kruiden hebt is prima
1 glas geconcentreerde kippenbouillon
1 glas droge witte wijn
Grof gemalen peper
Partje citroen naar keuze
Scheutje olie en een klontje roomboter
Als je zelf krukels raapt, laat ze dan 1 nacht spugen (zo noemen we dat) want dan lossen het zand, was ze dan extreem goed. Schraap met een schillenmesje de kokkels eraf. Was ze nogmaals flink omschuddend tot je echt helder water hebt.
Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de boter toe. Fruit de uien en knoflook tot ze glazig zien. Voeg de krukels toe en schud de pan om voor 1 minuut. Voeg versgemalen peper toe, de wijn en de bouillon. Breng aan de kook, voeg de kruiden toe en laat nog zo'n 2-3 minuten zachtjes koken.
Serveer in een kom (gewoon met de uien) met een speld of een cocktailvorkje om ze uit hun huisje te vissen, geef een schaaltje erbij om de huisjes en de "voordeurtjes" erin te doen. Verwijder de kruiden. Besprenkel met wat citroensap.
Je kan er ook voor kiezen de krukels zelf uit de schelpen te halen en even met de uiensaus mee te bakken. Maak de saus dan nog af met een scheutje room en een extra klontje boter.
Dan is het heerlijk om ze te serveren met knolselderijpuree*.
*Schil de knolselderij, snijd in stukjes en kook in water met zout ca. 10-15 minuten (net als aardappels) gaar. Prik met een vork regelmatig of de knol zacht is. Giet af en pureer met peper, zout, een flinke klont boter tot een puree. Je kan tijdens het bereiden van de krukels de puree warm houden in de oven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb