Een zomers voorgerecht met gerookte zalm en een sixties dressing

De smakencombinatie van de saus dateert uit de jaren '60. Het werd gebruikt in krab- of garnalencocktails. Ik heb er een modernere versie van gemaakt, want mierikswortel met zalm is heerlijk.

Nodig voor 4 personen:
2 rijpe avocado's
2 fijngehakte lente-uitjes
1 citroen, in 4 parten of schijven gesneden
Sap van een citroen (apart)
3 el mayonaise
2 el chilisaus
1 koffielepel mierikswortel (potje)
scheutje worcestershiresaus
zout en peper
400 gr gerookte zalm
8 gekookte witte of groene asperges
1 el suiker
2 hardgekookte eieren
Bakje tuinkers

Kook 2 eieren hard.
Schil de asperges en kook ze in een paar minuten beetgaar in wat water met suiker. Snijd de asperges (eventueel) in kleinere stukken. Groene asperges hoef je niet te schillen, alleen het kontje eraf snijden.

Schil de avocado en snijd in dunne lange parten. Leg op een bord en besprenkel met citroensap en bestrooi met zout en wat peper.

Meng in een kom de mayonaise, chilisaus, mierikswortel, worcestershiresaus en het overgebleven citroensap onder elkaar. Breng op smaak met zout en peper en als je die hebt, doe over in een spuitfles.

Snijd de lente-ui in fijne ringen. Snijd de eieren in vieren en bestrooi met wat zout.

Neem een mooi groot bord en maak het bord speels op.
Maak roosjes van de gerookte zalm en zorg voor een gelijke verdeling op de borden. Zet de roosjes willekeurig op het bord. Leg hier tussendoor wat reepjes avocado, wat stukjes asperges en partjes ei. Verdeel met je garneerfles de saus hieromheen en tussendoor. Heb je dat niet, kun je het ook met een kleine lepel verdelen. Garneer met wat tuinkers en fijngesneden lente-ui. Serveer een partje citroen erbij.

Tip:
1) Je kunt ook een rond bord nemen en vanuit het hart een bloemmotief maken van de avocado. Leg hiertussen hele asperges in de rondte en aan het einde van de bloem maak je zalmroosjes. Verdeel de partjes ei als "blaadjes" aan de aspergesteeltjes en garneer tussendoor met de saus en versier met wat lente-ui en tuinkers. Je kunt dat ook weglaten als je je bord te "druk" vindt worden, al is het pittige van tuinkers wel lekker erbij.

2) Je zou de zalm ook voor rosbief of ossenhaas kunnen vervangen, wat je lekker vindt.